Teknoloji

Bilime Göre Oturmak Gün İçinde Yapabileceğimiz En Kötü Aktivite

Aynı pozisyonda saatlerce koltuğundan kalkmayan ve işine odaklanan bir çalışan mısınız? Teneffüslerde bile kalkmakta zorlanan bir öğrenci misiniz? Yeni bir araştırmaya göre bu kadar oturmak size büyük zararlar veriyor. Uluslararası bir araştırma ekibinin yürüttüğü çalışmalara göre kalp-damar sağlığı için en zararlı eylemlerden biriUzun süre oturduğu için göze çarpıyordu.

Sürekli oturmak kalp ve damar sağlığını riske atıyor

Araştırmacılar gün içindeki normal aktivitelerin kalp-damar sağlığına faydaları ve bunları kayıplara göre sıraladım. 6 farklı araştırmada 15 bin kişiyle yapılan araştırma sonuçlarına göre tüm gün oturmak yapılabilecek en kötü aktivitelerden biri. Böylece oturmak yerine yatmaya bile gidiyorumdaha çok tercih edilir.

Elbette bu araştırma, ofisteki tüm sandalyelerin atılıp yerine tek kişilik yatakların konulması gerektiği anlamına gelmiyor. Bunun yerine araştırmacılar yavaş yavaş nabzımızı yükseltecek Günlük aktivitelerimizin sayısını arttırmayı öneriyorlar. Gün içerisinde hareket etmek, merdiven çıkmak, yürümek, ayakta çalışmak gibi aktiviteler yaptığımızda sağlığımıza büyük etkileri oluyor.

Peki ortada sadece bir tane var ayakta çalışmak Yoksa merdiven çıkmak tek başına yeterli midir? Olumsuz. Sağlıklı beslenme, tütün ürünleri kullanmama, alkol tüketiminin azaltılması gibi değişiklikler önceliklidir. Ancak fiziksel aktivite düzeyinin artmasının aynı zamanda vücut kitle indeksinin düşmesine, bel çevresinin incelmesine, kolesterol düzeyine ve Tip-2 diyabetin belirteci olan glikozillenmiş hemoglobin değerinin düşmesine de yol açtığı görülüyor. Üstelik bu değişiklik dikkat çekicidir.

Araştırmanın başyazarı, Londra Üniversite Koleji‘den epidemiyolog Jo Blodgett yaptığı açıklamada, oturmak yerine bir iki dakika bile olsa kalp atış hızını artıran ve nefes almayı yoğunlaştıran aktiviteler yapmanın büyük etkisi olduğunu söyledi.

Araştırma, Avrupa Kalp Dergisi‘da yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu