Haber

DEM Parti’den Mersin raporu: Uyuşturucu, çeteleşme, şiddet…

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin Milletvekilleri Ali Bozan ve Perihan Koca, Mersin’e dair hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, Küresel Organize Suç Endeksi’nin 2023 verilerine de yer verilerek, Türkiye’de organize suçların son yıllarda yükselişe geçtiğine vurgu yapıldı.

UYUŞTURUCU SORUNU

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre raporda, uluslararası uyuşturucu kartellerinin uyuşturucuyu dolaşıma sokmak için yeni rotalar aradığı ve kokain ticaretinin bir kısmının Türkiye üzerinden Avrupa ve Balkanlara ulaştırıldığına yer verildi.

Raporun devamında şu ifadeler yer aldı: “Uyuşturucu tacirlerinin Mersin limanını kullanarak uyuşturucuyu ülke içine ve dışına taşıyabilmeleri ancak ve ancak kamu kuruluşlarına yerleşmiş kişilerin çeşitli düzeylerindeki iş birliği ile mümkündür. Bu ağ açığa çıkarılmadan uyuşturucu sevkiyatının önlenmesi mümkün değil. Bürokrasinin sadece bu çetelerle bağı yok. Türlü liman kaçakçılığı ile bürokrasi mensuplarının bağı birçok kez basına yansıdı. Yerel mafyatik ağlar, çeteler, yerel tacirler bu yolla oluşuyor. Özellikle yoksul mahallelerde uyuşturucu kullanımının arttığını görüyoruz. Mersin’de uyuşturucu kullanım yaşı 10’a inmiş durumda. Uyuşturucu satış bölgesi paylaşım savaşları, rant paylaşım savaşları yaşanıyor. Bu ağlar gençleri sadece uyuşturucu kullanımına değil ayrıca çeteleşmeye ve suç işlemeye de itiyor.”

HAFTADA BİR CİNAYET İŞLENİYOR

Kentte ateşli silah kullanımı vakasıyla karşı karşıya olduklarını ve her silahlı şiddet olayının kayıtlara geçilmediğine işaret edilen raporda, “Kimi bölgelerde devletin kolluğunun bir hükmü yok. Suç ve çeteleşmeye terk edilen yoksul mahallelerde ateşli silah şiddeti gündelik yaşamın bir parçası haline geldi. Umut Vakfı’nın verilerine göre, Mersin’de 2023 yılında 52 ateşli silah kullanımı olayı yaşandı. Bu olaylarda 46 kişi ölürken, 33 kişi de yaralandı. Ortalama 8 günde 1 insan ateşli silahla katledilmiş. Neredeyse haftada bir cinayet işlenmiş” ifadeleri yer aldı.

İŞÇİ CİNAYETLERİ

Mersin Limanı’nın genişletme projesine de değinilen raporda, yapılan tüm hukuki başvurulara rağmen limanın genişlemesi lehine karar verildiği kaydedildi. Yaşanan işçi cinayetlerine de değinilen raporda, “2023’te Mersin’de en az 37 işçi iş cinayetlerinde öldü. 2024’ün ilk 4 ayında 16 işçi iş cinayetinde katledildi. Deprem sonrası çok fazla göç alan Mersin’de geçim derdi daha fazla arttı. Gelen göçle ve ekonomik krizle beraber kiralar fahiş miktarlara çıktı. Barınma sorunu adeta barınma krizine dönüştü” denildi.

Raporda son olarak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne dikkat çekilerek, şunlara yer verildi: “Santralin faaliyete geçmesi için son aşamaya girildiği ve bu sürecin her aşamasında bir kaza ve olay yaşanıyor. Santralde işçi cinayetleri de yaşanıyor. İş güvenliği yanı sıra çalışma koşulları da elverişsiz.”

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu