EYT’liler ilk maaşlarını ne zaman alacak? Bakan Bilgin merak edilen soruyu yanıtladı
Emeklilikte Yaşayanlarla ( Eyt ) İlgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanunda Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek madde olmuştur. Genel Kurul’a katılan 5 partiden 395 milletvekilinin tamamı kabul oyu kullandı.
“PANİĞE GEREK YOK”
AK Parti’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki kümelenme toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, EYT ile ilgili “Acı-tatlı bir sevinç, yapacak olanlara hayırlı olsun” dedi. “Endişeye gerek yok, paniğe gerek yok. Kimse hakkını kaybetmeyecek” dedi.
İLK MAAŞ NİSAN’DA
Bakan Bilgin, “İlk maaşlar nisanda mı olacak?” sorusu üzerine, “Tabi ki hukuki süreç bu kadar başlıyor. Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra başvurulara göre ilk ay başında maaşlar ödenecek. Paniğe gerek yok. Başvurabilirler.” e-Devlet üzerinden bir sorunla karşılaşırlarsa e-Devlet üzerinden yaşamayacaklarını düşünüyorum.İstedikleri zaman şahsen başvurabilirler. Mart ayında bu gerçekleşecek.”
“BÜTÇEYE İLAVE KAYIP YOK”
Bütçeye ve depreme getireceği ek yük nedeniyle bir aksama olur mu sorusuna Bilgin, “Hayır hepsi planlı, orda bir sıkıntı yok, o kadar bir sorunumuz yok. sorun.”
KANUN 4 MADDEDEN OLUŞUYOR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen ve milyonlarca kişinin beklediği Emeklilik Yaşına ilişkin düzenlemenin yer aldığı kanun 4 maddeden oluşuyor.
“YAŞLILIKTAN VEYA EMEKLİLİKTEN FAYDALANACAKLAR”
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen kesinti unsuru ile ilgili kanunlara göre teklifin yürürlüğe girdiği tarihten sonra aylık talep edenler ile yaşlılık veya emeklilik aylığı bağlanacak olanlar yararlanacak. Söz konusu kararlarda yaş dışında başka hükümler taşımaları halinde yaşlılık veya emeklilik aylığı. Prim gün sayısını ve çalışma süresini tamamlayan vatandaşlar emeklilik hakkını elde edebilecek.
YÖNETMELİKTEN İLK AŞAMADA 2 MİLYON 250 BİN KİŞİ FAYDALANACAK
Düzenlemeden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi yararlanacak. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar yaş sınırı, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur fark etmeksizin emekli olabilecekler.
KAMU KURUMLARINDA ÇALIŞANLAR EMEKLİ OLDUĞUNDA SÖZLEŞMELERİ FESH EDİLMEYECEK
Kamu kurum ve kuruluşlarında, il özel idarelerinde ve belediyelerde ve bunların bağlı ortaklıklarında ve üyesi oldukları mahalli idare birliklerinde işe alınanlar ile il özel sermayesinin yarısından fazlasına sahip şirketlerde birlikte veya ayrı ayrı personel statüsüne geçenler idareler, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları; Aylık, yaşlılık veya malullük aylığına hak kazanmaları halinde, istihdam edildikleri kamu kurum ve kuruluşları veya şirketler tarafından iş sözleşmelerinin feshedilmesini öngören düzenlemeler yürürlükten kaldırılacaktır.
İŞVERENE KIDEM TAZMİNATI İÇİN EK KREDİ VERİLECEKTİR
Düzenleme ile patrona kıdem tazminatı için kredi eki de sağlanacak. İlk kez yaşlılık veya aylık alanlar, yaşlılık veya emeklilik talebi nedeniyle istifa bildiriminde bulunarak, işe başlama tarihinden itibaren 30 gün içinde son özel sektör işyerinde sosyal güvenlik primine tabi olarak çalışmaya başlar. işten ayrılma durumunda, işe giriş tarihinden itibaren sosyal güvenlik esası uygulanır. Patron priminin 5 puanını vuran bedel Hazine tarafından karşılanacak.
murgulhaber.com.tr